0467.cC
海量文库 文档专家
当前位置:首页 >> >>

新目标8年级下Unit 7

Unit 7 What’s the highest mountain in the world?

话题 Topic 世界知识(Facts about the world )

功能 Functions 谈论地理与自然(Talk about geography and nature)

1.能表达较大的数字(Large numbers)

语法 Grammar 2. 能 熟 练 运 用 形 容 词 和副 词 的 比 较 级 、 最 高 级 (Comparatives and

superlatives with adjectives and adverbs)

1.能正确使用下列词汇 (按词性排列)

square,meter,desert,population,Asia,wall,tour,tourist,

achievement,condition,force,nature,ocean,birth,adult,bamboo,

research,keeper,excitement,illness,government,oil,protection,

词汇和常用表达 Words &
expressions

deep,ancient,wide,thick,awake,wild,huge,protect,include, succeed,achieve,weigh 2.能正确使用下列常用表达 feel free,take in,in the face of,even though,at birth,up to,walk

into,fall over,or so,as far as I know

3.能认读下列词汇

amazing,southwestern,freezing,challenge,endangered,artwork,

whale

学习策略 Strategies

1.通过比较,了解中国以及世界地理知识 2.通过搜寻具体信息,培养寻读(scanning)的能力 3.通过罗列事实及数据,初步学习说明文的写作

1.了解我国和世界的一些“自然地理之最”中的知识

文化知识 Culture 2.了解我国明长城的基本知识

3.了解珠穆朗玛峰及人类克服困难、挑战极限的精神

4.了解国宝大熊猫及动物保护

1.能掌握以下单词:

square,meter,deep,desert,population,Asia,tour,

tourist,wall,ancient,protect,wide,achievement,thick,

include,condition,succeed,achieve,force,nature,ocean,

weigh,birth,adult,bamboo,research,keeper,awake,

excitement,illness,wild,government,oil,protection,

huge

2.熟练掌握短语:

in the face of,feel free,the Pacific Ocean,even

though,take in,as far as I know,at birth,up to,fall

三维目标

Three-dimensiona 知识与

l

技能

target

over,walk into,or so,cut down,die from,live up to,take care of,in danger 3.能掌握以下句型: Qomolangma is higher than any other mountain in the world.China has the biggest population in the

world.It’s a lot bigger than the population of the US.

What’s the highest mountain in the world?

Which is the deepest salt lake in the world?

The Caspian Sea is the deepest of all the salt lakes.

Did you know that China is one of the oldest countries

in the world?

This elephant weighs many times more than this panda.

We all hope that in the future there will be a lot more

pandas.

4.运用比较级、最高级谈论地理知识以及大自然。

三维目标 过程与
Three-dimensiona 方法
l

1.Section A 部分教师采用提问法或地理知识大比拼的形式, 对学生提问,激发学生的好奇心和求知欲。教师还可以展示著 名的珠穆朗玛峰、尼罗河、里海和撒哈拉沙漠的图片或视频资

target

料,加深直观印象。 2.Section B 部分继续通过丰富多彩的课堂活动,以及形式多 样的综合练习,对本单元的知识进行深入的学习。Pair work 和 Group work 活动贯穿于教学的各个环节,使学生能够更好地 将知识运用到实践中,激发学生的学习兴趣。 3.Self Check 部分对本单元的知识进行全面的复习,能够流利 地用英语谈论关于世界的事实,能够熟练地运用比较等级讨论 地理知识和大自然。 1.培养合作学习的精神;通过比较了解中国及世界地理知识, 情感态度 学习人们克服困难、挑战极限的精神。 与价值观 2.开阔学生的视野和胸怀,使学生保持对于大自然的探索精神 和敬畏之心,引导学生保护环境,关爱保护动物。

1.本部分围绕地理知识展开,呈现大数字和表示度量的结构,拓展比较级

和最高级的用法。

2.1a-1c 活动呈现四幅图画,引出自然地理之最相关数据。模仿大数字的

读法。

3.2a-2d 是听、说教学,听力活动按梯度设计,将学生带入地理与人文语境 概述
中。

Section A

4.3a-3c 为阅读板块。3a 是匹配大意,3b 是关注细节,3c 进一步把握短文。 5.Grammar Focus 呈现单元语法结构,比较级和最高级以及大数字的读

法。4a-4c 是巩固练习。4a 巩固比较等级的用法,4b 是半控制性的语法练

习。4c 是在真实语境中练习比较级和最高级。

1.掌握本部分的要点词汇与短语。

教学 2.学习大数字的读法。

目标 3.掌握比较级和最高级的用法。

4.运用比较级和最高级谈论自然和地理,听懂话题相关的对话和短文。

Section B 概述 1.本部分侧重动物话题,学习比较级的句式结构,了解濒危动物及培养动

物保护意识。 2.1a-1c 是含数字的事实描述。1a 是熊猫和大象信息,1b-1c 学习度量的 表达,1d 是听后信息输出。 3.2a-2e 是阅读教学,2a 是读前热身,2b 要求学生快速浏览文章并回答问 题,运用寻读法,2c 侧重阅读策略和语言细节,2d 是读后活动,2e 是启发 思考。 4.3a-3b 为写作板块,3a 呈现鲸鱼信息,为 3b 的写作做准备,3b 是运用 3a 信息完成写作。 5.Self Check 是对单元语言、语法要点的反馈性检测活动。 1.掌握本部分的要点词汇与短语。 教学 2.提高训练听力、阅读和口语的能力,进一步学习单元语法。 目标 3.让学生能流利地用英语就大自然的话题展开讨论。 4.培养学生的阅读理解能力和写作能力。
1.掌握大数字的表示方法和读法以及比较级和最高级的用法。 2.学会运用比较等级、最高级谈论地理和自然知识。
本单元重点是比较级和最高级的用法,以图片或视频引入本单元的教学话题,使学生对 将要学习的知识充满期待。通过听力练习、对话练习以及阅读练习,提高学生的语言实践能 力。21 世纪教育网版权所有
通过展开听力训练和 Group work 活动练习提升学生的听说水平;通过阅读练习提升学生 的阅读技巧和能力;培养学生热爱大自然,关爱动物的感情。教师根据学生的具体学情,设计 适当的学习方案,带领学生对本单元的知识进行复习和巩固。同时,通过小组活动的方式,提 高学生的口语表达能力以及交流协作能力。【来源:21cnj*y.co*m】
第一课时:Section A 1a-2d 第二课时:Section A 3a-4c 第三课时:Section B 1a-2b 第四课时:Section B 2c-Self Check

名词:square,meter,desert,population,Asia,wall,tour,tourist,

单词 卡片

achievement,condition,force,nature,ocean,birth,adult,bamboo, research,keeper,excitement,illness,government,oil,protection 形容词:deep,ancient,wide,thick,awake,huge

动词:protect,include,succeed,achieve,weigh

in the face of 面对(问题、困难等)

take in 吸入;吞入(体内)

the Pacific Ocean 太平洋 at birth 出生时

achieve one’s dream 实现梦想 many times 许多倍

feel free(可以)随便(做某事) even though 即使;虽然

短语 as far as I know 就我所知 fall over 绊倒

归纳 up to 到达(某数量、程度等) cut down 砍倒

in danger 处于危险之中 than any other 比其他任何一个

give up 放弃 the forces of nature 大自然的力量

教学

walk into sb.撞到某人 man-made objects 人造物体

目标

or so 大约 die from 死于……

1.Qomolangma is higher than any other mountain in the world.

2.China has the biggest population in the world.It’s a lot bigger than

the population of the US.

3.What’s the highest mountain in the world?

4.Which is the deepest salt lake in the world?

句型 集锦

5.It is also very hard to take in air as you get near the top. 6.One of the main reasons is that people want to challenge themselves in the face of difficulties.

7.The Caspian Sea is the deepest of all the salt lakes.

8.Did you know that China is one of the oldest countries in the world?

9.This elephant weighs many times more than this panda.

10.Although Japan is older than Canada,it is much smaller.

11.We all hope that in the future there will be a lot more pandas.

12.Adult pandas spend more than 12 hours a day eating about 10 kilos

of bamboo.

重点 形容词、副词的比较级和最高级
语法

1.比较级和最高级的用法

中考 考什


2.单元相关的考点(succeed 的用法, achieve 的用法, include 的用法, as far as I know 的用法, even though 的用法, population 作主语及修饰词的用法,“one of the+ 最高级”的用法, there will be 的用法, out of danger 的用法, 比较级替代词 those 的用法,当表达 “第几大/小/高/矮……”时用最高级的用法,比较级的修饰词的用

法,“It is +形容词+ for sb.to do sth.”的用法)

文化知识链接 1.珠穆朗玛峰(Qomolangma) 珠穆朗玛峰是喜马拉雅山脉的主峰,位于中国与尼泊尔两国边界上,它的北坡在中国青 藏高原境内,南坡在尼泊尔境内。藏语中“珠穆”是女神的意思,“朗玛”是第三的意思。因 为在珠穆朗玛峰的附近还有四座山峰,珠峰位居第三,所以称为珠穆朗玛峰。 珠穆朗玛峰是世界海拔最高的山峰,按 2005 年中国国家测绘局测量的岩面高为 8844.43 米(29017.2 英尺),除了是海拔最高的山峰之外,它也是距离地心第五远的高峰。 2. 大 熊 猫 和 成 都 大 熊 猫 繁 育 研 究 基 地 (Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding) 大熊猫为我国所独有,数量稀少,是国家重点保护动物,是世界上最可爱的动物之一。大 熊猫已在地球上生存了至少 800 万年,被誉为“活化石”和“中国国宝”,是世界自然基金会 的形象大使,是世界生物多样性保护的旗舰物种。 成都大熊猫繁育研究基地是一个专门从事濒危野生动物研究、繁育、保护教育和教育旅 游的非营利性机构。成都大熊猫繁育研究基地位于成都北郊斧头山山侧的浅丘上,大熊猫繁 育研究基地是以造园手法模拟大熊猫野外生态环境,绿化覆盖率达 96%,营建了适宜大熊猫 及多种珍稀野生动物生息繁衍的生态环境。这里常年养着 80 余只大熊猫以及小熊猫、黑颈 鹤、白鹤等珍稀动物。

第一课时 Section A 1a—2d
1.Improve the listening and speaking skills. 2.学习完成任务所需要的语言。 3.Master some important words and phrases:square,meter,deep,desert,population, Asia,feel free,tour,tourist,wall,amazing,ancient,protect,wide,as far as I know 4.学会含有大数字的度量结构的表述,并掌握用不同句式表达比较级和最高级。
1.熟记短语和相关词汇。 2.学习大数字的表达。 3.比较级和最高级的运用。
1.学习并掌握表达物体的长、宽、高、深和面积。 正确运用形容词和副词的比较级和最高级。 2.学会含有大数字的度量结构的表述。 3.提高听说技能。
本课教学内容是八年级下 Unit 7 第一课时,主要通过图片或视频引入本单元的教学话 题,使学生对将要学习的知识充满期待。通过听力练习、对话练习,提高学生的语言实践能力。
任务重点是最高级的构成和四个世界之最,通过读练,跟着听力模仿大数字的读法,鼓励 学生多说多练,增强对大自然的探究兴趣。www-2-1-cnjy-com

设计教学 PPT,录音机,图片,多媒体。
StepⅠ.Lead in Leading in 【情景 1】

Qomolangma

the Nile

T:(Students look at the first picture.) What is it?

Ss:It’s Qomolangma.

T:Where is it? And how high is it?

Ss:In China.It is 8,844.43 meters high.

T:Please look at the next picture.And how long is the Nile?

Ss:It is 6,671 kilometers long.

T:Great! This class we’ll talk about the length,height,depth and the area of

the nature.Now let’s come to 1a.

[设计意图] 用图片调动学生情感,激发学生思考,直接导入新授。

Leading in 【情景 2】

T:Hello,boys and girls!Look at the pictures.The first picture is the Yangtze River.The next picture is the Nile.We know the Yangtze River is the longest river in China.Do you know which river is the longest one in the world? It’s the Nile.We want to know more about the length,height,depth and the area of the nature.Now let’s come to 1a.
[设计意图] 通过图片和老师自述的形式,亲切、自然地导入新授。

Step Ⅱ.Presentation Work on 1a.

Qomolangma

the Sahara

the Caspian Sea

the Nile

T:Boys and girls!Look at the four pictures.What’s the highest mountain in the

world?

S1:Qomolangma.

T:How high is it?

S2:It’s 8,844.43 meters high.

T:What’s the biggest desert in the world?

S3:It’s the Sahara.It’s about 9,600,000 square kilometers in size.

T:What’s the deepest salt lake in the world?

S4:It’s the Caspian Sea.It’s 1,025 meters deep.

T:What’s the longest river in the world?

S5:It’s the Nile.It’s 6,671 kilometers long.

Look at the photos and talk about “How big/high/long is…?” and help the students

to answer: It’s…meters/kilometers/…big/high/long/deep.

Practice in pairs using the information in 1a.

【Keys】 1a:Qomolangma-8,844.43 meters high;The Sahara-about 9,600,000 square

kilometers in size;The Caspian Sea-1,025 meters deep;The Nile-6,671 kilometers long

[ 设 计 意 图 ] 通 过 对 话 交 流 的 形 式 引 出 要 点 句 型 : — What’s the

highest/deepest/biggest/longest … in the world? — It’s … meters/kilometers/ …

big/high/long/deep.完成听力前的准备活动。

Step Ⅲ.While-listening activities (1)

Task 1:Listen for the general idea of 1b.

The main idea of the conversation is about

.

A.Qomolangma

B.some geographical facts about the world

C.the Nile

Task 2:Listen again and complete the sentences.

1.Qomolangma is

than any other mountain in the world.

2.The Sahara is

desert in the world.

3.The Caspian Sea is

of all the salt lakes.

4.The Nile is

river in the world.

The following language point should be explained.

☆教材解读☆

Qomolangma is higher than any other mountain in the world.

higher than any other mountain 比其他任何山都高,any 指任何一个,后接单数名词。

这种比较级形式可以替换为最高级形式,即:形

容词比较级+than any other+单数名词=最高级+单数名词。原句相当于 Qomolangma is the

highest mountain in the world.。

This book is more difficult than any other book here.

=This book is the most difficult book here.这些书当中这本最难。

【拓展】 表示最高级的结构还有:形容词比较级+than the other+复数名词。

Asia is bigger than the other continents on the earth.亚洲是地球上最大的洲。

Task 3:1c Use the information in 1b to make conversations.Like this:

A:What’s the highest mountain in the world?

B:Qomolangma.

A:What is the biggest desert in the world?

B:The Sahara.

A:What is the deepest salt lake in the world?

B:The Caspian Sea.

A:What is the longest river in the world?

B:The Nile.

【 Keys】 Task 1:B Task 2:1.higher 2.the biggest 3.the deepest 4.the

longest2-1-c-n-j-y

[设计意图] 通过初听培养学生听取大意的能力,而细听主要是培养学生听细节、听重

点的能力,听后的交际练习达到了语言输出的目的。

Step Ⅳ.While-listening activities (2)

Task 1:Listen and find the general idea of 2a&2b.

T:We’ve learned about some world facts;now we are going to learn about some

facts of China.

The main idea of the conversation is about

.

A.the Yangtze River in China

B.the history of China

C.some facts about China

Task 2:Listen for the specific ideas.

1.Listen and number the facts(1- 4) in the order you hear them in 2a.

2.Listen again and fill in the blanks in 2a with the numbers in the box.

6,300 5,000

5,464

300

The Yangtze River is about

kilometers long and the Yellow River is

kilometers long.

China has the biggest population in the world.It’s a lot bigger than the

population of the US.

China is over

years old.It has a much longer history than the US.The

US is not even

years old.

China is almost as big as the US,and it is the biggest country in Asia.

Task 3:Make conversations using the information in 2a.For example:

A:Did you know that China is one of the oldest countries in the world?

B:Yes,I did.It’s much older than my country.

A:Did you know that the Yangtze River is the longest river in China?

B:Yes,I did.It’s about 6,300 kilometers long. B:Wow! That’s long! The following language points should be explained. ☆教材解读☆ 1.China has the biggest population in the world.It’s a lot bigger than the population of the US. ◆population 意为“人口”,作主语时谓语动词用单数。但是“分数/百分数+of the population”作主语时,谓语动词用复数。 The population of the city is three million. 这个城市的人口是三百万。 Three fourths of the population in the city are from other parts of the country. 这个城市四分之三的人口来自全国其他地方。 What’s the population of China? =How large is the population of China? 中国有多少人? 【拓展】 表示“某地有多少人口”用…has a population of…或 The population of… is…。 The city has a population of about six million. =The population of the city is about six million.这个城市大约有六百万人口。 ◆ a lot bigger 大多了,bigger 是比较级,前面用 a lot 修饰。a lot,a little,much,a bit,still,even,far 等可以用来修饰形容词或副词的比较级,表示程度,起强调作用。 My room is a little smaller than yours. 我的房间比你的稍小一点儿。 2.China is almost as big as the US,… 两者的同级比较用 as…as,表示“与……一样”,否定形式为 not as/so … as,中间应接 形容词/副词的原级,不能用比较级。 Millie is as slim as her cousin. 米莉和她的表姐一样苗条。 He is not as/so tall as his father. 他不如他父亲高。

I think English is as important as math. 我认为英语与数学一样重要。 3.Did you know that China is one of the oldest countries in the world? “one of the +最高级+名词复数”意为“最……之一”。 He is one of the most famous writers in China.他是中国最著名的作家之一。 【Keys】 Task 1:C Task 2:1.4 2 1 3 2.6,300;5,464;5,000;300 [设计意图] 本部分的内容帮助学生听出对话的大意再去完成后面对应的细节题,最后 是培养语言交际能力。 Step Ⅴ.Reading and role-play 2d Task 1:Read the conversation and answer the questions. 1.What’s the conversation about? 2.How long is the Ming Great Wall? 3.What does the guide say about the wall? Task 2:Explain some main points in the conversation. ☆教材解读☆ 1.Feel free to ask me anything on today’s Great Wall tour. feel free 是英语口语中一个常用表达。feel free to do sth.表示“无拘束做某事, 按照自己的意愿去做某事”。 If you have any questions,please feel free to ask me.如果有任何问题,请随意提 问。 2.As far as I know,there are no other man-made objects as big as this. ◆as far as I know 是一个固定的表达方式,还可以说 so far as I know,意思是“据 我所知”。 As far as I know,he will be away for three months.据我所知,他将离开三个月。 ◆ man-made 人 造 的 , 为 形 容 词 性 的 合 成 词 。 类 似 的 有 :good-looking 相 貌 好 看 的;hard-working 勤劳的;well-known 著名的;fast-food 专门提供快餐服务的。 Task 3:Read the conversation after the teacher. Task 4:Practice the conversation with their partners.Then let some pairs act out the conversation.

Task 5:Fill in the blanks.

Guide:Feel free

me anything

today’s Great Wall

.

Tourist 1:How long is the wall?

Guide:Ah,

popular question! If we’re only talking about the

from the Ming Dynasty,it’s about 8,850 kilometers

.This makes it the

wall in the world.

Tourist 2:Wow,that’s

! Why did the

emperors

the

wall?

Guide:The main reason was to

their part of the country.As you can

see,it’s quite tall and wide.As

as I know,there are no other man-made

objects as

as this.

Tourist 3:Is Badaling

of the Ming Great Wall?

Guide:Yes,it’s the most

part.

【Keys】 Task 1:1.It’s about a tour to the Ming Great Wall. 2.It’s about

8,850 kilometers long. 3.It’s quite tall and wide./ It’s the longest wall in the

world.

Task

5:to

ask,on,tour,the

most,parts,long,longest,amazing,ancient,build,protect,far,big,part,famous

[设计意图] 首先读对话,回答任务题,加深对对话的理解,教师讲解要点,学生练,在阅

读、会话交流的语言实践过程中将综合运用语言的能力提高到一个新的、更高的层次;其次,

通过对对话的挖空填空,进一步对对话有了更深的理解,增强了学生的交际能力和运用知识

的能力。

Step Ⅵ.Exercises:the end-of-class test

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.India is one of the

(old) countries in Asia.

2.Jack’s handwriting is as

(good) as Mike’s.

3.What’s the

(high) mountain in the world?

4.Please feel free

(call) me up any time until half past nine at night.

5.Qomolangma is

(high) than any other mountain in the world.

Ⅱ.根据汉语意思完成句子

1.就我所知,杰克有一个孪生姐姐。

I know,Jack has a twin sister.

2.中国的人口是多少?

of China?

3.撒哈拉沙漠是世界上最大的沙漠。

The Sahara is

desert in the world.

4.死海约深 392 米。

The Dead Sea is about 392

.

5.随便问我关于长城的事情吧。

ask me anything about the Great Wall.

【Keys】 Ⅰ.1.oldest 2.good 3.highest 4.to call 5.higher

Ⅱ.1.As far as 2.What’s the population 3.the biggest 4.meters deep 5.Feel

free to

[设计意图] 通过当堂检测,了解学生的学习情况,有助于以学定教,增强学生学习的信

心。

Step Ⅶ.Homework

1.Role-play the conversation 2d after class.

2.Make some dialogues using superlatives.

[设计意图] 复习巩固本节要点知识和对话,以便于及时地查漏补缺。运用最高级完成

对话,以学评教、强化落实。21 教育网

Section A (1a-2d) Words and phrases:square,meter,deep,desert,population, Asia,feel free,tour,tourist,wall,amazing,ancient,protect,wide,as far as I know Sentences:How big/high/long is …? What is the +最高级+ 名词+ in the world? It’s…meters/kilometers/…big/high/long/deep. 形容词比较级+than any other+单数名词=最高级+单数名词。 China is almost as big as the US,… one of the +最高级+名词复数

【基础训练】

Ⅰ.要点词汇

1.亚洲

2.深的

3.沙漠

4.人口;人口数量

5.墙

6.平方;正方形

7.米;公尺

8.宽的;宽阔的

9.古代的;古老的

10.保护;防护

11.tourist

12.tour

Ⅱ.短语互译

13.就我所知

14.与……一样

15.……之一

16.在世界上

17.feel free

18.man-made objects

Ⅲ.根据汉语意思完成句子

19.这个房间和那个房间一样大。

This room is

that one.

20.日本的人口是多少?

of Japan?

21.据我所知,没有像这么大的人造物体。

I know,there are no

objects as big as this.

22.世界上最长的河是什么河?

What’s

river in the world?

23.中国有世界上最多的人口。

China has

in the world.

【综合运用】

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.This book is as

(interesting) as that one.

2.Mount Tai is a lot

(high) than any other mountain in Shandong.

3.Qomolangma is the

(tall) mountain in the world.

4.The weather in Fujian is

(warm) than that in Jilin in winter.

5.Miss Li is the

(popular) teacher of all.

Ⅱ.句型转换

6.This is a 5,000-meter-long river.(同义句转换)

This river is 5,000

.

7.She is the tallest student in her class.(同义句转换)

She is

student in her class.

8.The population of Qingdao is more than 9 million.(对画线部分提问)

the population of Qingdao?

9.Qomolangma is the highest mountain in the world.(对画线部分提问)

the highest mountain in the world?

10.Jack doesn’t play basketball as well as Tom.(同义句转换)

Tom plays basketball

Jack.

Ⅲ.单项填空

11.Our classroom is 10 meters long and 8 meters

.

A.deep B.heavy C.hight D.wide

12.The Yangtze River is longer than

river in China.

A.any

B.any other

C.the other

D.other

13.Tom is good at English

I know.

A.as far as

B.as well as

C.as soon as

D.as much as

14.I am good at math,but his English is

than mine.

A.very better B.more better

C.much better D.pretty better

15.—Which city has

population,Beijing,Shenyang or Guilin?

—Beijing,of course.

A.the largest B.the smallest

C.the most

D.the least

【参考答案】

【基础训练】

Ⅰ.1.Asia 2.deep 3.desert 4.population 5.wall 6.square 7.meter 8.wide

9.ancient 10.protect 11.旅行者:观光者 12.旅行;旅游

Ⅱ.13.as far as I know 14.as…as 15.one of … 16.in the world 17.(可以)随便(做

某事) 18.人造物体

Ⅲ.19.as big as 20.What’s the population 21.As far as,man-made 22.the longest

23.the biggest population

【综合运用】

Ⅰ.1.interesting 2.higher 3.tallest 4.warmer 5.most popular

Ⅱ.6.meters long 7.taller than any other 8.What is 9.What is 10.better than

Ⅲ.11.D 12.B 13.A 14.C 15.A

第二课时 Section A 3a—4c

1.能掌握以下单词和短语: achievement,thick,include,condition,succeed, achieve,force,nature,ocean,the Pacific Ocean,take in,in the face of,even though。
2.阅读短文,提高阅读能力。

3.熟练掌握较大数字的表达,灵活运用比较级和最高级。
1.短文阅读与技巧。 2.大数字的表达,运用比较级和最高级。
1.阅读短文,提高获得相关的信息的能力。 2.熟练掌握较大数字的表达,灵活运用比较级和最高级。
本课教学内容是八年级下 Unit 7 第二课时,是一节阅读和语法课。在阅读部分要训练 学生阅读技能,首先快速阅读,总结每个段落的大意,考查学生对课文的理解水平和归纳能 力。
老师要引导学生学习重点单词、短语和句型,学生完成 3b 和 3c 的细节题,接着对 Grammar Focus 的句型进行讨论,总结比较级和最高级的用法。4a-4c 主要通过练习进一步强 化对比较级和最高级的认识。这部分让学生独立完成,再核对答案,纠正错误,加深记忆和理 解。同时积极引导学生发现登山者身上挑战自我的精神。
图片,多媒体,PPT 课件。
StepⅠ.Lead in Leading in 【情景 1】
T:Look at the picture.What do you know about Qomolangma? S:I know it is in Asia.It is 8,844.43 meters high. T:You are great.If you want to know more about Qomolangma,now let’s come to 3a. [设计意图] 出示图片引起学生思考,直接导入新授。

Leading in 【情景 2】 T:Look at the pictures.What are they doing?

S:They are climbing mountains.

T:What’s the most dangerous mountain to climb in the world?

S1:Qomolangma.

T:Good! Let’s come to know more about it.Now let’s come to 3a.

[设计意图] 出示图片,通过对话的形式引入本节要学的重点内容,导入新授。

Step Ⅱ.Reading activities

Task 1:Read the article fast and find the general idea of 3a.

The article is talking about

.

A.the spirit of climbers

B.the most dangerous mountain in the world

C.achievements of climbers

Task 2:Read the article and match each paragraph with the main ideas.

Paragraph 1 Spirit of climbers

Paragraph 2 Achievements of climbers

Paragraph 3 Facts and dangers

Task 3:Read the article again,and answer the following questions.

1.Why is it dangerous to climb Qomolangma?

2.When did the first Chinese team reach the top of Qomolangma?

Task 4:Complete the chart.

Paragraph 1

Paragraph 2

Paragraph 1&3

List four dangers for List three achievements
climbers

List four comparisons

thick clouds

1953 — Tenzing Norgay and most dangerous sport
Edmund Hillary were the

first to reach the top Task 5:3c Answer the questions using information in the article. 1.Where are the Himalayas? 2.How high is Qomolangma? 3.Why do so many people try to climb this mountain even though it is dangerous? 4.What does the spirit of the climbers tell us? The teacher should explain the sentences and points.21 教育名师原创作品 ☆教材解读☆ 1.It is also very hard to take in air as you get near the top. ◆“It is + adj.+ to do sth.”句型中 It 作形式主语放在句首,而把真正的主语放在 句尾。常用于此句型的形容词有 important,difficult,dangerous,necessary,useful,possible 等,用来对 to do sth.进行 说明。此句型可以转换成“To do sth.is+adj.”。 It is important to study English well. 学好英语很重要。 It’s very difficult to climb Qomolangma. 攀登珠穆朗玛峰很难。 ◆as 作连词,相当于 when。as 引导时间状语从句,作“当……的时候”解,有“随着……” 之意,与 while 意义相近,强调两个动作同时发生,或某事一发生,另一事立即发生。 He shouted aloud as he ran along. 他一边往前跑,一边高声地呼喊。 I was startled as he opened the door. 他一开门,我吓了一跳。 2.The spirit of these climbers shows us that we should never give up trying to achieve our dreams. ◆give up 意为“放弃”,后面可以接名词、代词或动名词作宾语。如果宾语是名词, 那么名词可以放在 give 和 up 之间,也可以放在 up 之后;如果宾语是代词,那么代词只能 放在 give 和 up 之间。 My uncle wants to give up drinking wine. 我叔叔想戒酒。

Although English isn’t easy to learn,I won’t give it up.虽然英语不易学,但 我不会放弃。
◆achieve v.达到;完成;成功。 At last,he achieved his dream. 最后,他实现了他的梦想。 【辨析】 achieve,come true (1) achieve 指实现梦想、目标,主语是人。 He hopes to achieve all his aims soon. 他希望尽快达到所有目标。 (2) come true 实现,主语多是梦想、蓝图、计划等。 At last,his dream came true. 最后,他实现了他的梦想。 3.Why do so many people try to climb this mountain even though it is dangerous? even though 用作从属连词,意为“即使;尽管”,相当于 even if,引导让步状语从句, 不与并列连词 but 连用。 Mr.Wang will come on time even though it rains.尽管下雨,王老师也会按时来。 Even if you are with your friends,it is better to keep your voice down in public places.即使你与朋友在一起,在公共场合也不要大声喧哗。 【拓展】 引导让步状语从句的还有 though/although 虽然,whoever/no matter who 无论谁,however/no matter how 无论怎样,whatever/no matter what 无论什么等。 Task 6:Post-reading activities Ask students to retell the passage according to the points. Paragraph 1:One of the world’s most dangerous sports,one of the most popular places,thick clouds,freezing weather conditions,It is also very hard to take in air Paragraph 2:The first people to reach the top,the first Chinese team,the first woman to succeed was,from Japan Paragraph 3:challenge themselves in the face of difficulties,the spirit of these climbers,never give up trying to achieve,stronger than the forces of nature 【 Keys 】 Task 1:B Task 2:Paragraph 1 Facts and dangers Paragraph 2 Achievements of climbers Paragraph 3 Spirit of climbers Task 3:1.Because it is very

high and thick clouds cover the top and snow can fall very hard. 2.In 1960. Task 4:Paragraph 1 freezing weather conditions,heavy storms,hard to take in air;Paragraph 2 1960—the first Chinese team did so,1975—the first woman to succeed was Junko Tabei from Japan;Paragraph 1 & 3 stronger than the forces of nature,the most popular places,the most famous Task 5:1.In the southwestern part of China. 2.8,844.43 meters high. 3.Because they want to challenge themselves in the face of difficulties. 4.We should never give up trying to achieve our dreams.
[设计意图] 让学生在了解课文大意之后把握一些细节性的内容。能够更深刻、透彻地 掌握课文内容,逐层加深,步步为营,达到训练的目的。最后根据提示复述,成绩优秀的学生, 也可用自己的语言复述。让学生在了解文章的基础上,锻炼他们的思维能力、口头表达能力。 Step Ⅲ.Grammar Focus
1.Ask the students to read the Grammar Focus and put the sentences in Grammar Focus into Chinese.
2.总结:比较级和最高级用法小结 (1)比较级用于两人或事物相比较,标志词为 than。 (2)形容词、副词的最高级用于三者或三者以上的人或事物之间的比较,表示在一群人或 事物中,其中一个“最……”。 (3)同级比较的常用结构:as +adj./adv.+as; not + as/so +adj./adv.+as。 [设计意图] 首先让学生明白每个句子的汉语意思,总结比较级和最高级的用法,教师 讲解个别要点,提高学生的发现问题和总结问题的能力。 Step Ⅳ.Practice Task 1:Work on 4a.Fill in the blanks with the correct forms of the words in the box. 1.方法指导:首先,先阅读所给的单词,明确每个单词的意思。 其次,通读全句,理解大意; 最后,根据句意及句子中上下文意的提示来确定空格处的意思。 2.注意:(1)标志词:than 前面一定是比较级 (2)one of the+最高级+复数名词 (3)“as +adj./adv.+as”中形容词/副词是原级 Task 2:Work on 4b.Write two comparisons about two topics.Write true facts. e.g.Two rivers:the Yangtze River and the Amazon River

The Yangtze River is almost as long as the Amazon River.

The Amazon is longer than the Yangtze,but the Yangtze is the longest river in

China.

Two cities:

and

1.

2.

Two animals:

and

1.

2.

Task 3:Work on 4c. Write five questions using comparisons.Then ask your partner

your questions.

【Keys】 Task 1: 1.longest,longer 2.high,popular 3.big 4.older,much

Task 2:答案不唯一:Two cities:Singapore,Kuala Lumpur 1.Kuala Lumpur is as modern

as Singapore. 2.Singapore is bigger than Kuala Lumpur and has a larger population

than Kuala Lumpur. Two animals:Monkey,Koala 1.A koala is bigger than a monkey.

2.A monkey is smaller than a koala,but it climbs a tree faster than a koala. Task

3:答案不唯一:1.What is the highest building in our city? 2.What is the busiest

subway station in our city? 3.What is the largest shopping mall in our city? 4.What

is the biggest park in our city? 5.What is the longest road in our city?

[设计意图] 练习部分设计三个大题目,运用比较级和最高级练习了学生的说和写的能

力,进行语言的输出。

Step Ⅴ.Exercises:the end-of-class test

Ⅰ.根据句意及首字母提示补全单词

1.Everybody should be given the chance to a

their dreams.

2.The novel i

five parts.

3.He put on a t

sweater since it was cold in the morning.

4.P

the environment is very important.

5.In n

,all animals are wild and free.

Ⅱ. 根据汉语意思完成句子

1.我们决不应该放弃实现梦想的尝试。

We should never

to achieve our dreams.

2.世界上最危险的运动之一是登山。

the world’s

sports is mountain climbing.

3.第一个成功的女人是 1975 年日本的田部井淳子。

The first woman

was Junko Tabei from Japan in 1975.

4.王老师是我们学校最受欢迎的老师之一。

Miss Wang is

teachers in our school.

5.面对困难,我们应该挑战自己。

We should challenge ourselves

difficulties.

【Keys】 Ⅰ.1.achieve 2.includes 3.thick 4.Protecting 5.nature

Ⅱ.1.give up trying 2.One of,most dangerous 3.to succeed 4.one of the most

popular 5.in the face of

[设计意图] 以学评教,强化落实,当堂检测本节课内容。

Step Ⅵ.Homework

1.Read 3a aloud and try to retell the article.

2.Write down your similar experience that shows the spirit of never giving up.

[设计意图] 课后及时重复短文,达到熟练的目的,强化落实,课后及时巩固。

Unit 2 Section A (3a-4c) Words and phrases:achievement,thick,include,condition,succeed,achieve,force, nature,ocean,the Pacific Ocean,take in,in the face of,even though Sentences:One of the +最高级+复数名词+… It is also very hard to take in air as you get near the top. The spirit of these climbers shows us that we should never give up trying to achieve our dreams. Why do so many people try to climb this mountain even though it is dangerous?

【基础训练】 Ⅰ.要点词汇

1.大海;海洋

2.条件;状况

3.自然界;大自然

4.达到;完成;成功

5.实现目标;成功(v.)

6.包括(v.)

7.成就(n.)

8.thick

9.force

Ⅱ. 短语互译

10.太平洋

11.吸入;吞入(体内)

12.即使;虽然

13.放弃

14.大自然的力量

15.in the face of

16.try to do sth.

17.achieve one’s dream

Ⅲ. 根据汉语意思完成句子

18.每天呼吸新鲜空气对你是有好处的。

It’s good for you to

fresh air every day.

19.这些登山者的精神告诉我们绝不能放弃实现我们的梦想的尝试。

The spirit of these climbers shows us that we should never give up

trying

.

20.这些士兵在敌人面前很勇敢。

These soldiers were brave

the enemies.

21.对于爬山,最受欢迎的地点之一是喜马拉雅山脉。

One of

places for mountain climbing is the Himalayas.

22.他成功解决了这个问题。

He

working out the problem.

【综合运用】

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.Even more serious difficulties include freezing weather

(condition) and

heavy storms.

2.Did you have any

(difficult) learning English?

3.He succeeded in

(pass) the exam.

4.Of all the salt lakes,the Caspian Sea is the

(deep).

5.John didn’t give up

(look) for a job until he got an offer from a German

company.

Ⅱ.用方框中所给短语的适当形式填空

take in,give up,achieve one’s dreams,even though,in the face of

6.You should work harder to

.

7.I strongly believe that my dream will come true some day

many people laugh

at me.

8.They showed courage (勇气)

danger.

9.Fish

oxygen (氧气) through the gill.

10.Many successful people have the same quality—they never

no matter what

difficulties they’ve had.

Ⅲ.单项填空

11.

is really hard

them to climb such a high mountain.

A.This,to B.It,to C.This,for D.It,for

12.If we Chinese work hard together,China Dream will

.

A.come out B.come true

C.achieve D.come here

13.Nanjing isn’t so large

Shanghai,however,it’s the second

city

in East China.

A.like,largest B.as,largest

C.like,large D.as,large

14.This math problem is too difficult.Can you show me

,George?

A.what to work out

B.to work it out

C.how to work it out D.how to work out it

15.When the tourists first go to Tibet,they might find it hard to

air.

A.take in

B.take out

C.take away

D.take off

【参考答案】

【基础训练】

Ⅰ.1.ocean 2.condition 3.nature 4.achieve 5.succeed 6.include

7.achievement 8.厚的;浓的 9.力;力量

Ⅱ.10.the Pacific Ocean 11.take in 12.even though 13.give up 14.the forces of

nature 15.面对(问题、困难等) 16.尽力、努力去做某事 17.实现梦想

Ⅲ.18.take in 19.to achieve our dreams 20.in the face of 21.the most popular

22.succeeded in

【综合运用】

Ⅰ.1.conditions 2.difficulty 3.passing 4.deepest 5.looking

Ⅱ.6.achieve your dreams 7.even though 8.in the face of 9.take in 10.give up

Ⅲ.11.D 12.B 13.B 14.C 15.A

【Section A】 1a Qomolangma—8,844.43 meters high The Sahara—about 9,600,000 square kilometers in size The Caspian Sea—1,025 meters deep The Nile—6,671 kilometers long 1b 1.higher 2.the biggest 3.the deepest 4.the longest 2a 4 2 1 3 2b 6,300 5,464 5,000 300 3a Paragraph 1—Facts and dangers Paragraph 2—Achievements of climbers Paragraph 3—Spirit of climbers

3b Paragraph 1 freezing weather conditions;heavy storms;hard to take in air Paragraph 2 1960—the first Chinese team did so;1975—the first woman to succeed was Junko Tabei from Japan Paragraph 1 & 3 stronger than the forces of nature;the most popular places;the most famous 3c 1.In the southwestern part of China. 2.8,844.43 meters high. 3.Because they want to challenge themselves in the face of difficulties. 4.We should never give up trying to achieve our dreams. 4a 1.longest,longer 2.high,popular 3.big 4.older,much 4b Singapore,Kuala Lumpur 1.Kuala Lumpur is as modern as Singapore. 2.Singapore is bigger than Kuala Lumpur and has a larger population than Kuala Lumpur. Monkey,Koala 1.A koala is bigger than a monkey. 2.A monkey is smaller than a koala,but it climbs a tree faster than a koala.
第三课时 Section B 1a-2b
1.学习掌握的单词和短语:weigh,birth,adult,bamboo,research,keeper,awake, excitement,illness,wild,government,at birth,up to,walk into,fall over,or so。
2.Improve the listening and reading skills. 3.进一步学习并掌握比较级和最高级的表达,掌握重点句型表达。

1.复习比较级和最高级的表达。 2.听力训练,从中获取有用的信息。 3.开展阅读教学,树立保护大自然、保护动物的意识。
1.Improve the listening and reading skills. 2.学习完成任务所需要的词汇、短语和句子。 3.进一步学习并掌握比较级和最高级的表达。
本课教学内容是八年级下 Unit 7 第三课时,首先通过展开听力训练和 Group work 活动 练习提升学生的听说水平,这个部分要求学生主动参与;通过阅读练习提升学生的阅读技巧 和能力;培养学生热爱大自然,关爱动物的感情。2·1·c·n·j·y
在阅读教学中要求学生对每个段落进行分析,分析每个段落的主题大意,同时对句法、语 法进行适度的讲解、讨论,以此来梳理全文的信息和语言。鼓励学生根据上下文去推测、去 理解,培养学生独立阅读的能力。
设计教学 PPT,录音机,插图,多媒体课件。
StepⅠ.Lead in Leading in 【情景 1】
Elephant —is 350 cm tall —weighs 5,000 kilos —eats 150 kilos of food a day T:Boys and girls,look at the picture,please.Can you describe this elephant using the language?

Ss:Yeah! S1:This elephant is 350 cm tall. S2:It weighs … S3:… [设计意图] 通过展示图片、直接询问的方法导入新授,直接明了。 Leading in 【情景 2】 T:Do you like elephants and pandas? S:Yes.They are smart animals.We all like them. T:If you want to know more about them,let’s come to 1a. [设计意图] 通过对话提问的方式直接导入新授。 Step Ⅱ.Discussion T:Boys and girls! Can you compare the two animals in different ways?Let’s have a competition about 1a. Elephant:—is 350 cm tall —weighs 5,000 kilos —eats 150 kilos of food a day Panda:—is 150 cm tall (standing on two legs) —weighs 100 kilos—eats 10 kilos of food a day You may make more sentences like this: This elephant weighs many times more than this panda. (200 cm taller/shorter,weigh much more/less,eat much more/less,eat many times more) The teacher should explain the sentence to students. ☆教材解读☆ This elephant weighs many times more than this panda. ◆weigh v.有……重;重。 She is afraid of becoming fat.She weighs herself every day.她怕发胖。每天都称体重。 【拓展】 weight n.质量;体重。 She weighs herself every day and wants to lose weight.她每天都称重,想减肥。 ◆time 在此意为“倍数,次数”。表示三倍或三倍以上时使用。

The desk is three times as long as that one.这张书桌是那张的 3 倍长。

I have been to Beijing three times.

我去过北京三次了。

[设计意图] 通过对两种动物做比较,为后面的听力做铺垫。

Step Ⅲ.Listening activities

Task 1:Listen for the general idea of 1b.

The general idea of the conversation is about

.

A.the facts about an elephant

B.the facts about a panda

C.the facts about two animals

Task 2:Listen and check(√) the numbers you hear.

100 16 20 50

120 0.1 0.2 150

Task 3:Listen again and complete the sentences.

1.At birth,a baby panda is about

to

kilos.

2.At birth,a baby panda is about

cm long.

3.A baby panda is not black.It is

and it has no

.

4.A panda can live up to

to

years.

The teacher should explain the sentences to students.

☆教材解读☆

1.At birth,a baby panda is about 0.1 to o.2 kilos.

birth n.出生;诞生。

What’s your date of birth?

你是哪天出生的?

【固定搭配】 at birth 出生时;date of birth 出生日期;give birth to 生孩子。

【辨析】 born,birth

(1) born 是 bear 的过去分词,意为“出生”,常用结构:sb.was/were born。

I was born in summer in 1988.

我出生于 1988 年的夏天。

(2) birth 是名词,意为“出生,诞生,分娩”,反义词是 death,意为“死,死亡”。

She gave birth to a girl last night.

她昨晚生了一个女孩。

2.A panda can live up to 20 to 30 years.

up to 到达(某数量、程度等);至多有;不多于。live up to 指“活到……岁”。

There are up to seventy students in the classroom.教室里学生不多于七十人。

The old man can live up to ninety years.

这位老人能活到九十岁。

Task 4:Listen and fill in the blanks.

Teacher:Do you have any questions about baby

?

Boy l:Are they much

than an adult panda?

Teacher:Yes.When they’re

,they only weigh about 0.l to

0.2

.

Boy l:Wow,that’s small!I know an

panda weighs many times more than

a

.

Teacher:That’s right.And the adult pandas weigh around

kilos.

Boy 2:What about the size of a baby panda? How small is it?

Teacher:At

,it’s only around 15 cm

,but an adult panda is

around

cm long.

Girl:Is a baby panda also

and

?

Teacher:No,you would never guess! A baby panda is pink and it cannot

.It

also doesn’t have any

.

Girl:How long can pandas live?

Teacher:They can

up to 20 to 30 years.

Task 5:Take turns telling your classmates about pandas.Like this:

A:A baby panda cannot see.

B:An adult panda weighs many times more than a baby panda.

【 Keys 】 Task 1:C Task 2:100 √ 20 √ 0.1 √ 0.2 √ 150 √ Task

3:1.0.1,0.2 2.15 3.pink,teeth 4.20,30 Task 4:pandas,smaller,born,kilos,

adult,baby,100,birth,long,150,black,white,see,teeth,live

[设计意图] 通过层层递进的听力任务设计,尽量给学生以足够的听的机会。听力活动

先让学生听大意,然后再听细节,能逐步培养学生用听的技能获取、处理和传递所需信息的能

力。理解文段后,进行听力填空,最后是交际运用,达到训练听力和知识要点的目的。

Step Ⅳ.Pre-reading

Talk about pandas in your class.Use these words to help you.

big

bamboo

zoo

popular cute black and white

Sichuan famous endangered

beautiful forest protect

[设计意图] 通过单词讨论,为后续学习阅读扫清单词障碍。

Step Ⅴ.Reading activities

Task 1:Read the article fast and find the general idea of 2b.

The article is talking about

.

A.the Chengdu Research Base and saving pandas

B.the baby pandas

C.adult pandas

Task 2:Skim the article and find out what these numbers mean.

10—

12—

300—

2,000—

Task 3:Read the article and answer the questions.

1.What do the baby pandas eat?

2.What do the baby pandas look like?

3.When baby pandas see the keepers,what do they do? 21·世纪*教育网

4.What do the adult pandas eat?

5.What animals are a symbol of China?

6.How many babies does an adult panda have every two years?

7.As the forests get smaller and other human activities cause more problems,what

problems do pandas have?

The teacher should explain the sentences and points to students.

☆教材解读☆

1.Panda keepers are preparing milk for the baby pandas’ breakfast. prepare sth.for sb./sth.给……准备……。 She prepared a nice breakfast for us. 她给我们准备了可口的早餐。 【拓展】 (1) prepare sb. for sth.使某人对某事有所准备。 She said so because she wanted to prepare her father for the bad news.她这样 说是因为她想让爸爸对那个坏消息有所准备。 (2) prepare to do sth.准备做……。 They were preparing to cross the river when it began to rain.他们正准备过河, 这时下雨了。21cnjy.com (3) prepare sb. to do sth.使某人准备做某事。
Father is preparing my little brother to go to school.父亲正使我小弟弟为上 学做准备。
(4) be prepared for sth.为……做好了准备,强调状态。 They were prepared for the worst. 他们已准备好了应付最坏的情况。 (5) prepare for 意为“为……做准备”,for 后面的宾语是准备的对象。 The students are busy preparing for the final exam.学生们正在忙着准备期末考 试。 2.…,they run over to them with excitement and some of the young pandas even walk into their friends and fall over! ◆excitement n.激动;兴奋。 The excitement of the games has made them tired.做游戏的兴奋使他们很疲劳。 【辨析】 excite,exciting,excited,excitement (1) excite 是动词,意为“使兴奋,使激动”。 The news excited everybody. 消息鼓舞了每个人。 (2) exciting 意为“令人兴奋的”,主语一般是物,在句中作表语或定语。 The news is so exciting that we can’t go to sleep.这个消息让我们兴奋得无法 入睡。

(3) excited 是形容词,意为“兴奋的”,多指人受到事物的影响,主语一般是人,在句中 作表语。be excited about 表示“对……感到激动”。
We are very excited to hear of your success.听到你们的成功,我们非常兴奋。 (4) excitement 是名词,意为“激动,兴奋”。 to one’s excitement 意为“使某人 兴奋的是”。 To my excitement,our team won. 让我兴奋的是,我们队赢了。 ◆walk into 表示“走路时撞着”;fall over 表示“绊倒;摔倒”。 She hit him so hard that she fell over. 她重重地撞击他,结果自己摔倒了。 3.I wash,feed and play with them every day. ◆feed (fed,fed)作及物动词,意为“喂养,饲养”,强调动作。 She was feeding the baby with porridge. 她正给宝宝喂粥。 【拓展】 feed sb./sth.喂养某人或某种动物。feed…to…把……喂给……;feed… on/with…用……来喂养……;feed on…以……为食。 Could you please feed my cat? 你可以帮我喂一下猫吗? Mother is feeding milk to her baby. 母亲正在给宝宝喂奶。 He feeds the ducks on grains of rice. 他用稻谷粒饲养鸭子。 Horses feed on grass. 马吃草(马以草为食)。 Sheep feed chiefly on grass. 绵羊主要以草为食。 ◆play 表示“玩”,play with sb./sth.和某人/物一起玩。 Don’t play with fire.不要玩火。 4.Scientists say there are now fewer than 2,000 pandas living in the forests. “There be+ sb./sth. + doing sth.”意为“有某人或某物正在做某事”,这种句型常

用来强调动作,一般对进行时态进行强调。 There are many children playing on the playground.有很多孩子在操场上玩耍。 There is a girl singing under the tree. 树下有个女孩在唱歌。 【拓展】 “There must be sb./sth. doing sth.+地点.” 表示“某处一定有某人/
某物在做某事”。 There must be a child crying in the room. 房间里肯定有个小孩在哭。 5.The babies often die from illnesses and do not live very long. ◆die 动词,意为“死”, 过去式为 died,现在分词为 dying。die from 表示“死于(创
伤、劳累、忧愁等外部原因)”。die of 表示“死于……病”或死于饥饿或过度悲伤等自身 原因,但是在表示疾病的名词前用 die from 或 die of 都可以。
She died from/of cancer.她死于癌症。 The old man died from an accident. 这个老人死于一起事故。 His father died of starvation in Germany. 他的父亲饿死在德国。 ◆illness n.(名词) 疾病。 He had several illnesses,including heart disease.他患有多种疾病,其中包括心脏 病。 【辨析】 ill,illness,sick,disease (1)ill 作“生病的”讲时只作表语,不作定语,比较级为 worse。 She can’t go to school because she is ill. 她不能上学了,因为她病了。 (2)illness 是 ill 的名词形式,意为“病,疾病”。 She can’t go to school because of her illness.她不能上学了,因为她病了。 (3)sick 作“生病的”讲时,既可作表语(此时相当于 ill),也可作定语;sick 作表语时 还表示“恶心的,要引起呕吐的”意思。 Please take good care of the sick boy. 请照顾好这个生病的男孩。

When she got up,she felt a little sick and took some medicine.她起来时感到有 点恶心,于是吃了些药。
(4) disease n.病;疾病。为各种疾病的术语,常表示特定的、具体的病名、病类。 Smoking can increase the risk of developing heart disease.吸烟会增加得心脏病 的危险。 6.…,but then humans started to cut down these forests. cut v.砍;切。cut down 砍倒 (树等)。 He cut down the tall tree in front of his house.他把房前那棵大树砍倒了。 【固定搭配】 cut up 切碎,后接代词 it/them 时要放在 cut 与 up 中间,接名词时放其 后、中间都可以;cut sth.into sth.将某物切成……。21*cnjy*com 7.We all hope that in the future there will be a lot more pandas. ◆in the future 意为“将来”,但不一定就是从今天立即开始,而是表示将来的时间。 in future 相当于 from now on,指全部将来,即“从今以后,今后,往后”。 I hope I’ll be a doctor in the future. 我希望将来我能成为一名医生。 You should get rid of the bad habit in future.今后你应该改掉这个坏习惯。 ◆“There will be+名词+其他.”相当于“There is/are going to be+名词+其他.”, 表示“将要有……,将举行……”。 There will be a wonderful concert this weekend. 本周末将有一场很精彩的音乐会。 【拓展】 (1) there be 句型的一般将来时的一般疑问句结构:Will there be+名词+ 其他成分?;肯定回答:Yes,there will.;否定回答:No,there won’t.。 —Will there be a meeting this afternoon? 今天下午要开会吗? —Yes,there will.将要开。 —No,there won’t.不会开。 (2)there be 句型的一般将来时的反意疑问句:There won’t be+名词+其他,will there?或 There will be+名词+其他,won’t there?21·cn·jy·com There won’t be any meeting this Friday,will there? 这周五没有任何会议,是不 是?

Task 4:Retell the text according to this frame diagram. T:After reading so much,now let’s see if you can remember.Please look at the frame diagram to retell.Let’s see who can do best.
【Keys】 Task 1:A Task 2:10—Adult pandas eat about 10 kilos of bamboo daily. 12—Adult pandas spend more than 12 hours a day eating bamboo. 300—Another 300 or so live in zoos or research centers in China and other countries. 2,000— Scientists say there are now fewer than 2,000 pandas living in the forests. Task 3:1.Milk. 2.They’re cute and lovely. 3.They run over to them with excitement and some of them even walk into their friends and fall over! 4.Bamboo. 5.Pandas. 6.An adult panda may only have one baby every two years. 7.Pandas can’t find enough to eat and they are having fewer babies.
[设计意图] 学生先通过速读、搜寻数字、回答问题对短文有全方位的理解,再进行复 述去培养学生口头表达的能力,更好地内化语言知识。 Step Ⅵ.Teacher’s words
T:Boys and girls,as you know,pandas are very lovely.They’re treasures of our country,and the number of pandas is very small,so we should help them.Helping animals is helping ourselves.
[设计意图] 开阔学生的视野和胸怀,使学生保持对大自然的探索精神和敬畏之心,引 导学生关爱动物,培养学生热爱国宝大熊猫的意识。 Step Ⅶ.Exercises:the end-of-class test

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.He jumped with

(excite) after hearing the good news.

2.His grandpa had a lot of

(ill) last year.

3.A panda usually eats much

(little) than an elephant.

4.The elephant

(weigh) about 5,000 kilos and its weight is much heavier than

a cow.

5.The elephant eats 150

(kilo) of food a day.

Ⅱ.根据汉语意思完成句子

1.一只狗大约能活 15 年。

A dog can

about 15 years.

2.这头大象比这只熊猫重很多倍。

This elephant weighs

than this panda.

3.我们应该知道关于挽救这些大熊猫的重要性。

We should know about

these pandas.

4.出生时,这个婴儿不足 3 千克。

At

,the baby is

three kilos.

5.成年大熊猫一天花多于 12 个小时吃大约 10 千克竹子。

Adult pandas

more than 12 hours a day

about 10 kilos of bamboo.

【Keys】 Ⅰ.1.excitement 2.illnesses 3.less 4.weighs 5.kilos

Ⅱ.1.live up to 2.many times more 3.the importance of saving 4.birth,less than

5.spend,eating

[设计意图] 当堂检测,紧扣本节课重难点,目的是以学评教、强化落实,对知识的掌握

达到当堂达标。

Step Ⅷ.Homework

1.Make sentences useing“much/even/a little/…+比较级”;“…times more than …”.

2.Talk about how to protect pandas.

[设计意图] 巩固本节所学要点内容,强化语言输出,深入理解本节课的重点知识。

Section B (1a-2b)

Words and phrases:weigh,birth,adult,bamboo,research,keeper,awake, excitement,illness,wild,government,at birth,up to,walk into,fall over,or so
Sentences:This elephant weighs many times more than this panda. A panda can live up to 20 to 30 years. …there are now fewer than 2,000 pandas living in the forests. The babies often die from illnesses and do not live very long. We all hope that in the future there will be a lot more pandas.

【基础训练】

Ⅰ.要点词汇

1.疾病;病

2.政府

3.竹;竹子

4.研究;调查

5.野生的

6.称……重量

7.成年人

8.饲养员

9.awake

10.birth

11.excitement

Ⅱ.短语互译

12.出生时

13.砍倒

14.活到……岁

15.为……准备……

16.死于

17.the importance of

18.照顾;照看

19.大约

20.多于

21.walk into

22.spend some time doing sth.

Ⅲ.根据汉语意思完成句子

23.小袋鼠出生时在它妈妈的育儿袋里。

,a baby kangaroo is in its mother’s pouch.

24.很多年以前人类开始砍伐竹林。

Many years ago,humans started

bamboo forests.

25.我们在去教室的途中被绊倒了。

We

on the way to the classroom.

26.飞机晚点了,机场有很多人在等飞机。

The plane is late;

many people

for the plane at the

airport.

27.她妈妈正在为她的生日准备礼物。

Her mother is

the gifts

her birthday.

【综合运用】

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.The party was put off because of his

(ill).

2.There are quite a few robots

(work) in this factory.

3.I thought she was

(wake).She didn’t get up.

4.We should try to save the

(endanger) animals.

5.Many people do not know the

(important) of the wetlands (湿地).

Ⅱ. 用方框中所给短语的适当形式填空

prepare for,fall over,walk into,take care of,die from

6.My teacher

the classroom with a book in his hand.

7.My grandmother

a heart attack (心脏病).

8.People are busy

Thanksgiving Day in the US now.

9.He

and broke his left leg.

10.You really have to

the pet when we are away.

Ⅲ.单项填空

11.A giraffe can live up

30 years.

A.to

B.in

C.at

D.for

12.—How often do I need to

the dog?

—It must be given food every day,or it will be hungry.

A.feed B.fed C.keep D.feed on

13.Tom,there’s a man

you outside the office.

A.waiting B.waiting for

C.wait

D.to wait for

14.There

a basketball game in our school this evening.

A.is going to have B.will have

C.will is

D.will be

15.Trees used to be

for cooking by the villagers in the 1970s.

A.cut up

B.cut down

C.cut off

D.cut out

【参考答案】

【基础训练】

Ⅰ.1.illness 2.government 3.bamboo 4.research 5.wild 6.weigh 7.adult

8.keeper 9.醒着的 10.出生 11.激动;兴奋

Ⅱ.12.at birth 13.cut down 14.live up to 15.prepare…for… 16.die from 17.……

的重要性 18.take care of 19.or so 20.more than 21.走路时撞着 22.花费时间做

某事

Ⅲ.23.At birth 24.to cut down 25.fell over 26.there are,waiting

27.preparing,for

【综合运用】

Ⅰ.1.illness 2.working 3.awake 4.endangered 5.importance

Ⅱ.6.walked into 7.died from 8.preparing for 9.fell over 10.take care of

Ⅲ.11.A 12.A 13.B 14.D 15.B

第四课时 Section B 2c-Self Check

1.复习比较级和最高级用法。掌握生词 oil,protection,huge。 2.能用英语就大自然话题展开讨论。 3.培养学生的阅读和写作能力。

1.复习上节主要内容,完成阅读后的任务题。 2.写一篇关于保护鲸鱼的海报。 3.总结本单元学到的重点词组及句型,巩固单元语法,完成相关练习题。

1.总结比较级和最高级的句型。 2.如何利用所学词汇和句型写保护鲸鱼的海报。

本课教学内容是八年级下 Unit 7 第四课时,通过复习 2b 引出 2c-2e,巩固对短文的理解 与掌握,以夯实基础。接着通过讨论另一种动物——鲸鱼,写一篇要保护鲸鱼的原因。在这部 分教学中可以通过呈现鲸鱼图片,引导他们讨论所知道的信息,结合已经给出的提示语完成 写作。
最后通过 Self Check 部分进一步复习、巩固比较级和最高级,教师要根据学生的具体 学情,设计适当的学习方案,带领学生对本单元的知识进行复习和巩固。同时,通过小组活动 的方式,提高学生的口语表达能力以及交流协作能力。

设计教学 PPT,多媒体,图片。

StepⅠ.Lead in Leading in 【情景 1】 T:Fill in the blanks according to 2b.
At the Chengdu Research Base,panda keepers are

milk for the baby pandas’

breakfast.When the babies see the keepers,they run over to them with

.

They’re so cute and

.There are fewer than 2,000 pandas living in the

forests.Another 300 or so live in zoos or research centers.An adult panda has one

baby every two years.The babies often die from

.As the forests get smaller

and other human activities

problems,pandas can’t find

food to eat

and they are having fewer babies.They are endangered.The Chinese government is

trying to help

the pandas.

【Keys】 preparing,excitement,lovely,illnesses,cause,enough,save

[设计意图] 学生复述上节 2b 的要点内容,为下面的 2c-2e 教学做准备。

Leading in 【情景 2】

T:Can you guess what the animals are? They are huge animals.They live in the

sea.They can sing songs.They can jump high out of water.They are very clever and

also very friendly.What are they?

S:They are whales. T:Very good.You are very clever.Now let’s finish 2c-2e first,and then we’ll talk about the whales. [设计意图] 利用图片展示,设置话题内容,引入了写作训练中即将应用的话题,做了铺 垫。 Step Ⅱ.Post-reading activities Task 1:Work on 2c. Scan the article again and write short answers to the questions. 1.What’s Lin Wei’s job? 2.What do the baby pandas have for breakfast? 3.Why are pandas endangered? 4.What does the education program in Chengdu do? 5.Why are scientists doing research?

Task 2:Work on 2d.Complete the sentences using words from the passage. 1.The teacher can let the students practice the target language in writing.For weaker students,the teacher can help them by writing the words on the blackboard.For example: Endangered animals,prepare,often,popular,children,save,keepers,illnesses, understand 2.Check the answers and let them read aloud. Task 3:Work on 2e. T:What other ways do you think children can help to save the pandas? The teacher may divide the class into two groups.One group discusses ways to save pandas such as educating people about pandas or cleaning up bamboo forests to make the environment more comfortable for the pandas.The other group discusses ways to save pandas such as creating more bamboo forests or finding techniques to improve fertility. 【Keys】 Task 1:1.A panda keeper. 2.Milk. 3.Because the forests get smaller and other human activities cause more problems,pandas cannot find enough to eat and they are having fewer babies. 4.Teach children about pandas and other endangered wild animals. 5.To better understand the habits of pandas. Task 2:1.keepers, prepare 2.fact,popular 3.often,illnesses 4.children,endangered 5.save, understand [设计意图] 通过上节 2b 的教学,大部分学生能够独立完成 2c-2e,使不同层次的学生 都得到发展,加深了对 2b 的理解,达到复习和巩固短文的目的。 Step Ⅲ.Writing (3a-3b) Task 1:Show the students a short video about whales.After that have a free talk with the students about these animals.Use these phrases and words: Humans catch whales for meat,fat and oil;Eat small fish and other sea life;Jump high out of the water;Rules on whale protection;Huge;Water pollution;Live in the sea;Some kinds have teeth;Learn more about whales;Stop putting rubbish into the sea;Sing songs;Whale parts sold to make things likes candles and soap

T:Let’s watch a short video about whales.What do they look like? S1:They are huge. T:Where do they live? S2:They live in the sea. T:What do they eat? S3:They eat small fish and other sea life. T:What can they do? S4:They can jump high out of the water and sing songs. T:Why do some of them have to be protected? S5:Because humans catch them for meat,fat,and oil,and use whale parts to make candles and soap.Whales are also in danger from water pollution. T:How can we protect them? S:We should protect whales by making rules on whale protection and by not putting rubbish into the sea. T:You do well. The teacher should explain the points to students. ☆教材解读☆ 1.huge huge adj.巨大的;极多的。 There is a huge building near the river. 河边有幢大楼。 【辨析】 huge,great,big (1)huge 指实物时,强调尺寸或容量的庞大,指抽象事物时有“重大的,极大的”意思。 We’ll have to use leverage to move this huge rock.我们不得不借助杠杆之力来 移动这块巨石。【出处:21 教育名师】

(2)great 常用来修饰抽象名词,含有一定的感情色彩,表示“巨大,伟大,突出”的 意思。
She has made great progress. 她取得了巨大的进步。 China is a great country. 中国是一个伟大的国家。 (3)big 指具体事物的大小,是普通用词,与 small 相对。 Can you lift up this big stone? 你能举起这块大石头吗? 2.Some kinds of whales are in danger because… in (great) danger 处于(极度)危险之中,是主语本身处于危险之中,处于危险状况/危 险处境,其反义词组为 out of danger“脱离危险”。 Our country is in great danger;we must mobilize the army.我们国家处在极度危 险中,我们必须动员军队。 The old man is in danger. 这位老人处于危险中。 【拓展】 danger(s) of 表示“……的危险、危害”,of 后接名词、代词或动名词形式。 Do you know the dangers of smoking? 你知道吸烟的危害吗? Task 2:Write a paragraph about whales and why they need to be protected.Use the information in 3a.Then make a poster. 1.Ask the students to think about the writing steps.First let students show their own ideas.Then,show the completed writing steps on the blackboard or in PPT and the students can take the opportunity to check their own ideas.Explain the points to students.Ask students to pay attention to the following things:(PPT 投放) (1)体裁:说明文。 (2)人称:主要用第一人称和第三人称。 (3)时态:一般现在时。 (4)要对鲸鱼的特点、外形、生活习性、栖息地、鲸鱼目前的处境条理分明地写清楚, 布局要合理,句型使用规范。

2.Check the compositions and let some students read their compositions.

3.展示精品作文:

Whales are huge animals.They live in the sea and eat small fish and other sea life.One

interesting fact is that whales can jump high out of the water.Some kinds of whales

are in danger because humans catch them for meat,fat and oil,and use whale parts

to make candles and soap.Whales are also in danger from water pollution.We should

protect whales by making rules on whale protection and by not putting rubbish into

the sea.I think people should learn more about whales.

[设计意图] 首先播放关于鲸鱼的视频,引入写作话题,引导学生对鲸鱼做初步了解,同

时激发他们的兴趣。其次老师引导写作注意事项,可以使学生在写作时思路清晰,让学生进入

写作状态,完成这部分的写作,最后是出示精品,使学生进一步提高写作水平,达到语言输出

的目的。

Step Ⅳ.Practice

Task 1:Work on Self Check 1.

1.Read these words and then find the rules.

clever—cleverer—cleverest;nice—nicer—nicest;easy—easier—easiest;fat—

fatter — fattest;thin — thinner — thinnest;beautiful — more beautiful — the most

beautiful;careful—more careful—the most careful;good/well—better—best;bad—

worse—worst;many/much—more—most

总结:形容词的比较级和最高级一般词尾加 er,est,以不发音 e 结尾的直接加 r,st;以辅

音字母结尾的重读闭音节的词双写最后辅音字母再加 er,est;多音节词加 more,most;不规

则的需要单独记忆。

2.Let students complete the chart by themselves.

Adjectives

Comparatives

Superlatives

high

dangerous

long

popular

Task 2:Work on Self Check 2.

Match verbs and objects.Then add one more object to each list.

Verbs

Objects

1.reach a.my life,my money,…

2.achieve b.the top of a mountain,the library,…

3.risk c.my dream,success,…

Task 3:Work on Self Check 3.

Circle the correct word and/or fill in the blank with the correct form of the

word in brackets for each sentence.【来源:21·世纪·教育·网】

【 Keys 】 Task 1:2.higher,highest more dangerous,most dangerous

longer,longest more popular,most popular Task 2:1.b 2.c 3.a

a.my life,my money,my family b.the top of a mountain,the library,the theater c.my

dream,success,good results Task 3:1.many 2.much 3.lot,crowded 4.much

stronger

[设计意图] 练习单元语言知识和语法目标形容词、副词的比较级和最高级,达到熟练

运用的目的。

Step Ⅴ.Exercises:the end-of-class test

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.Lingling gets to school

(early)than the others.

2.This picture is

(beautiful) of the four.

3.Lucy did

(bad) than Lily.

4.I think English is as

(important)as Chinese.

5.We should plant more bamboo trees for pandas

(live)in.

Ⅱ.根据汉语意思完成句子

1.这个男人比那个男孩重许多倍。

This man weighs

more than that boy.

2.这些动物处于危险之中。

The animals are

.

3.成年熊猫比小猫吃得多多了。

An adult panda can eat

than a cat.

4.中国政府正在帮助挽救熊猫。

The Chinese

is helping

the pandas.

5.一些熊猫宝宝因为疾病而活很短的时间。

Some panda babies live for a short time

.

【Keys】 Ⅰ.1.earlier 2.the most beautiful 3.worse 4.important 5.to live

Ⅱ.1.many times 2.in danger 3.much more 4.government,to save 5.because of

illnesses

[设计意图] 通过检测学生的学习情况,有助于以学定教。

Step Ⅵ. Homework

1.Write a paragraph about how to protect endangered animals;use the useful

sentences in this unit.

2.Remember the words,phrases and sentences in this unit.

[设计意图] 运用单元所学句型,完成单元写作训练,强化对单元短语句型的运用。

Section B (2c-Self Check) Words:oil,protection,huge The characteristics of the whales: ·Huge ·Live in the sea ·Some kinds have teeth ·Eat small fish and other sea life ·Jump high out of the water

【基础训练】 Ⅰ.要点词汇 1.油 2.保护(n.) 3.huge Ⅱ.短语互译 4.许多倍 5.处于危险之中

6.保护……免受……

Ⅲ.根据汉语意思完成句子

7.我们能怎样保护它们呢?

How can we

?

8.我们应该停止把垃圾倒进大海里。

We should

rubbish

the sea.

9.这位科学家花费毕生精力做研究。

The scientist

all her life

research.

10.我们应该保护各种鱼类免受水污染。

We should

all kinds of fishes

water pollution.

【综合运用】

Ⅰ.用所给词的适当形式填空

1.The more he eats,the

(fat) he will be.

2.The Shopping Center is one of

(big) supermarkets in town.

3.Children mustn’t sit in the front seat of a car.It’s too

(danger).

4.Though I repeated the phone number many

(time),the foreigner still

couldn’t write it down. www.21-cn-jy.com

5.Who is

(funny) actor of all?

Ⅱ.补全对话

Teacher:Does anyone know how heavy a cat is?

Boy:I think 6

Teacher:And 7

Girl:Only a few grams;I’m sure.

Teacher:Right.So a cat weighs many times more than an insect.

Girl:And what about the difference between a dog and a giant panda in size?

Teacher:Well, 8 But I would say that a big dog is just less than half the size

of a giant panda. 【版权所有:21 教育】

Boy:I have a question! 9

Teacher:No,that’s a giant turtle (龟).But a man can live for nearly a hundred years

nowadays.That’s quite long.

Boy:And 10 Can it live as long as a man?

Teacher:No,a butterfly only lives for a few days.

Girl:What a short life!

Teacher:Yes,many insects have very short lives.

A.Is man the longest living animal in the world?

B.how long can a butterfly (蝴蝶) live?

C.it depends on what kind of dog it is.

D.how much does an insect (昆虫) weigh?

E.an ordinary (一般的) cat weighs about a few kilos.

Ⅲ.单项填空

11.Parents often ask their kids not to meet their internet friends because the kids

may be

.

A.in danger

B.in dangerous

C.out of danger D.in needed

12.What can we do to protect ourselves

heart disease?

A.to

B.off

C.out

D.from

13.—How are you feeling today,boy?

—I’m feeling much

,thanks.

A.good

B.well

C.better D.best

14.Mr.Li asks us to remember that

careful we are,

mistakes we will

make.

A.the more,the fewer

B.the fewer,the more

C.the more,the more

D.the less,the fewer

15.—The“Food Safety” problem is becoming

these days.

—I think so.The government must do something to deal with it.

A.smaller and smaller B.worse and worse C.better and better D.nicer and nicer
【参考答案】 【基础训练】 Ⅰ.1.oil 2.protection 3.巨大的 Ⅱ.4.many times 5.in danger 6.protect…from Ⅲ.7.protect them 8.stop putting,into 9.spent,doing/on 10.protect,from 【综合运用】 Ⅰ.1.fatter 2.the biggest 3.dangerous 4.times 5.the funniest Ⅱ.6.E 7.D 8.C 9.A 10.B Ⅲ.11.A 12.D 13.C 14.A 15.B

【Section B】

1c 1.0.1,0.2 2.15 3.pink,teeth 4.20,30

2c 1.A panda keeper.

2.Milk.

3.Because the forests get smaller and other human activities cause more

problems,pandas cannot find enough to eat and they are having fewer babies.

4.Teach children about pandas and other endangered wild animals.

5.To better understand the habits of pandas.

3a

What do they look like?

Huge.Some kinds have teeth.

Where do they live?

Live in the sea.

What do they eat?

Eat small fish and other sea life.

What can they do?

Jump high out of the water.Sing songs.

Why do some of them have to be Humans catch whales for meat,fat and oil.Water

protected?

pollution.Whale parts are sold to make things

like candles and soap.

How can we protect them?

Rules on whale protection.Learn more about whales.Stop putting rubbish into the sea.

【Self Check】

1 higher,highest more dangerous,most dangerous

longer,longest more popular,most popular

2 1.b 2.c 3.a

3 1.many 2.much 3.lot,crowded 4.much stronger

语法精讲

形容词、副词的比较级和最高级

(一)定义

(1)比较级用于两者(人或事物)的比较,表示其中一个比另一个“更……”或“较……”,

后面用 than 连接另一个所比较的人或事物。

(2)形容词、副词的最高级用于三者或三者以上的人或事物之间的比较,表示在一群人或

事物中,其中一个“最……”。

(二)形容词和副词比较级、最高级的构成

绝大多数形容词和副词都有三个等级:原级、比较级、最高级。变化规则如下:

构成方法

原级

比较级、最高级

一般单音节词末尾加-er,-est

great hard

greater,greatest harder,hardest

单音 节词

以不发音 e 结尾的词只加-r,-st

nice wide

nicer,nicest wider,widest

和部 以辅音字母结尾的重读闭音节 big
分双 词,双写结尾的辅音字母,再加 hot
音节词 -er,-est

bigger,biggest hotter,hottest

“ 辅 音 字 母 +y ” 结 尾 的 双 音 节

easy

easier,easiest

词,改 y 为 i,再加-er,-est。

busy

busier,busiest

双音节词 一般双音节词和多音节词,在前 important

more important

和多音

面加 more,most 来构成比较级和 difficult

most important

节词

最高级

more difficult

most difficult

以 ly 结尾的副


以 ly 结 尾 的 副 词 一 般 加 more,most (early 除外)

slowly

more slowly most slowly

不规则 变化

good/well bad/badly/ill
much/many little far

better,best worse,worst
more,most less,least farther/further farthest/furthest

(三)比较级的用法

(1)基本句型“主语+be(is,am,are)+形容词比较级+than+比较对象”。than 后接人称

代词时可以是主格或宾格。than 前后比较对象必须是同一范畴,即同类事物之间的比较。

She is a little more outgoing than me/I.

她比我性格稍外向。

(2)比较级前可以用 much,a little,a lot,even,rather,still,any,a bit,far 等词修

饰,起强调作用。21*cnjy*com

It’s cold today,but it is going to be even colder tomorrow.今天很冷,但明天

会更冷。

(3)当两者比较只出现一方,含有 of the two 结构时,比较级前要加 the,意为“两个中

比较……的一个”。

He is the taller of the two boys.

他是两个男孩中个子较高的一个。

(4)“比较级+and +比较级”表示“越来越”;“the +比较级……,the +比较级……”

意为“越……就越……”。

It gets warmer and warmer when spring comes.

当春天来的时候,天气变得越来越暖和。

The more we get together,the happier we’ll be.

我们相聚越多,我们就越幸福。 (5) “形容词比较级+than any other + 单数可数名词”表示“……比其他的任何…… 都……”,此句型可以转换成最高级。 Li Lei is cleverer than any other student in the class. =Li Lei is the cleverest student in the class. 李磊是班上最聪明的学生。 (6) “more+形容词”与“less +形容词/not so(as)…as”可互换,要注意前后比较对 象要互换位置。 Chinese is more important than English. =English is less important than Chinese. =English is not so important as Chinese. 语文比英语重要。 (7)两者的同级比较用 as…as 结构(否定形式:not as /so… as),表示“与……一样”, 中间应接形容词或副词原级,不能用比较级。 He is as tall as his father.他与他父亲一样高。 He is not as (so) tall as his father. 他不如他父亲高。 (8)比较级的替代。使用比较级时,前后两个比较项要保持一致。若前一个比较项是不可 数名词,则后一个比较项可用代词 that;若前一个比较项是可数名词复数,则后一个比较项 可用代词 those。 The weather in Nanjing is warmer than that in Beijing in winter.在冬天南京的 天气比北京暖和。 The students of Class One study harder than those of Class Two.一班同学比二 班同学用功。 (四)形容词和副词最高级的用法 对三者或三者以上的人或物进行比较时用最高级。形容词最高级前面要加定冠词 the, 副词最高级前可加 the,也可省掉 the;后面可带 of/in 短语来说明比较范围。常用结构: (1)主语+系动词 + the + 形容词最高级 + of 短语/in 短语。 She is the youngest of all. 她是所有人中最年轻的。

(2)A+谓语动词+(the)+最高级+of 短语/in 短语。 Linda draws most carefully in her class. 琳达是班里画得最认真的。 (五)最高级的常用句型 (1)“one of the +最高级+名词复数”意为“最……之一”。 Mo Yan is one of the greatest writers in China. 莫言是中国最伟大的作家之一。 (2)“最高级+of/in/among”意为“……之中最……”。 She is the most beautiful in her class. 她是她班里最漂亮的。 (3) This is/was the+最高级+名词+that 定语从句。 This is the worst film that I have seen these years.这是我这些年来看过的最不 好的一部电影。 (4) “the+序数词+最高级+单数名词+in+范围”表示“在……范围内是第……的……”。 Hainan is the second largest island in China. 海南是中国的第二大岛。 (5)特殊疑问词+be + the +最高级, A,B or C? Which is the biggest,the sun,the moon or the earth?太阳、月球和地球哪一个最 大?
单元质量评估
(时间:100 分钟 满分:120 分) Ⅰ.听句子,选择与句子内容相符的图片。每个句子读两遍。 (每小题 1 分,共 5 分)

A

B

C

D

E

1.

2.

3.

4.

5.

Ⅱ.听句子,选择最佳答语。每个句子读两遍。 (每小题 1 分,共 5 分)

6.A.They can live up to 20 to 30 years.

B.No,there aren’t.

C.They live in China.

7.A.In two days.

B.It’s 1,545 meters high.

C.800 meters deep.

8.A.Meat. B.Bread. C.Bamboo.

9.A.John. B.Gina. C.China.

10.A.No,I didn’t.

B.Yes,I do.

C.At ten o’clock.

Ⅲ.听对话和问题,选择最佳选项。每个对话读两遍。(每小题 1 分,共 5 分)

11.A.The biggest developing country.

B.The biggest developed country.

C.A small country.

12.A.To borrow some books.

B.To lend some books.

C.To return some books.

13.A.He has a toothache.

B.He has trouble with math.

C.He broke his arms.

14.A.Next Monday.

B.Next Tuesday.

C.Next Wednesday.

15.A.Because he likes skating.

B.Because he likes snow.

C.Because he likes flying kites.

Ⅳ.听短文,根据短文内容完成表格。短文读两遍。(每小题 1 分,共 5 分)

Questions

Answers

What do pandas look like?

They are 16 .

Why are pandas endangered?

The weather was getting warmer and warmer;humans started to 17 forests.

Why are pandas sent to other countries? People there can 18 them.

What kind of nature park is in Sichuan The 19 nature park for pandas is in

for pandas?

Sichuan.

Scientists’ wishes

Scientists hope that one day they will have 20 pandas to live in the forest again.

Ⅴ.单项填空(每小题 1 分,共 15 分)

21.I’m very proud of the fact that Beijing is one of

cities in the world.

A.big

B.bigger

C.biggest

D.the biggest

22.—Which do you like

,summer or winter?

—I prefer summer.

A.good

B.well

C.better D.best

23.To

nature is to help ourselves,or we will be punished.

A.protect B.prevent

C.provide D.pollute

24.—

do you think is the best performer?

—Mary,of course.

A.Who B.When

C.What D.Why

25.—Which do young people prefer,music or sports?

—Both.Music is

sports.

A.less popular than

B.not as popular as

C.more popular than

D.as popular as

26.The weather forecast says that

another storm tomorrow.

A.there will have B.there will be

C.there has

D.there has been

27.That place is very popular and

tourists visit it year by year.

A.more and more B.fewer and fewer

C.less and less D.more or less

28.—Did you know China is one of the oldest countries in the world?

—Yes,I did.It’s

than the US.

A.much elder B.more older

C.much older D.more elder

29.—Would you please drive

,Nick? It’s a little late.

—I’d like to,but safety must come first.

A.more slowly

B.more quickly

C.more carefully D.most quickly

30.

is the population of China today?

A.How much

B.How many

C.Which

D.What

31.He is

and he needs some help.

A.dangerous

B.in dangerous

C.in danger

D.out of danger

32.In the song I Bet My Life,the US rock band Imagine Dragon tells people never

to

catching their dreams.

A.give up

B.give out

C.give in

D.give off

33.China is

the east of Asia and

the west of Japan.

A.to,to

B.in,to

C.to,in

D.in,in

34.With the development of modern industry,there will be

living space for

wild animals.

A.fewer and fewer

B.less and less

C.more and more

D.bigger and bigger

35.Of all the drinks,tea is

in the world.It has 5,000 years of history in

China.

A.older

B.very old

C.old

D.the oldest

Ⅵ.完形填空(每小题 1 分,共 10 分)

Mr.Clarke works in a middle school.He likes reading and often 36 some books

from the library.He listens to the radio every morning and reads newspapers after

supper.So he knows much and teaches well.His 37 worship( 崇 拜 )him very

much.Mike,Mr.Clarke’s little son,is only nine.He also likes reading books.And he

often asks his father some questions.Mr.Clarke always thinks he’s too 38 to

understand him and chooses 39 ones to answer.Of course the boy is not satisfied

with( 对 … … 满 意 )it.One day Mike read 40 about the lights and was 41

it.When his father told him to do some housework,he went on thinking of it.He asked

him 42 questions,and his father answered all.Then his father said proudly,

“Fathers always know 43 than sons!” The boy thought for a while and said,

“I don’t think so.” His father asked,“Oh? Why?” Mike didn’t answer,and asked

44 “Who invented the lights?” “Thomas Edison”,answered Mr.Clarke.“Why didn’t

his father invent them,then?” Looking at his son,Mr.Clarke didn’t know 45 to

answer!

36.A.finds B.sells

C.borrows D.buys

37.A.teachers B.parents

C.students D.classmates

38.A.old B.young

C.clever D.able

39.A.more difficult B.the most difficult

C.easily D.the easiest

40.A.everything B.nothing

C.something D.anything

41.A.worried about B.interested in

C.afraid of

D.angry with

42.A.few B.little

C.a few D.a little

43.A.more B.most

C.less

D.least

44.A.instead B.carefully

C.quickly D.brightly

45.A.when B.where

C.which D.what

Ⅶ.阅读理解 (每小题 2 分,共 30 分)

A

What’s the life in the desert like? You may think there is only sand in the desert

of the world,but it is not true.In the desert,there is a little rain,but it is not

enough for most plants.Still we can see some plants in the desert.

There is water in some places in the desert.We call these places oases.In the

oases,there are villages and towns.People grow all kinds of crops in the fields

there.People also live outside the oases.They have camels(骆驼),sheep and other

animals.These animals depend on the desert plants for their food and do not need

much water.

The animals are useful to the desert people in many ways.They eat the meat and drink

the milk of the animals.They use the camels for carrying water,food,tents and

something else.

The desert people have to keep moving from place to place.They must always look for

grass or desert plants for the animals.When there is no more food for their

animals,they move to another place.The desert people are friendly.No man in the

desert would ever refuse to help the people in trouble and give them food and water.

46.What’s in the desert?

A.There is only sand.

B.There is much water.

C.There is much rain and many plants.

D.There is a little rain and some plants.

47.Where do the people live?

A.They only live in the oases.

B.They have to only live on the sand.

C.They live in and outside the oases.

D.They live on the camel’s back.

48.What animal do the desert people use for carrying?

A.Camels. B.Sheep.

C.Pandas. D.Tigers.

49.In the second paragraph,the underlined word “oases” means

.

A.湖泊 B.草原

C.绿洲 D.社会

50.The people have to keep moving from place to place because

.

A.they enjoy moving

B.they have to live in the desert

C.they must look for food for their animals

D.the other desert people aren’t friendly

B

With more and more cars on the road,the traffic jam will happen.How do we see it

and how can we solve the problem?

We know that the traffic jam happens in many places,especially in big cities.What

are reasons for the problem? On one hand,some people think that they should have

cars when they have enough money,and then it’s easy to go out and they can feel

comfortable.On the other hand,a growing number of people hope to use their cars to

show off (炫耀).What’s more,years of research has shown that one of other reasons

for the traffic jam is the driving habit.For example,many young people enjoy driving

very fast,so they can feel excited.At last,most of them hardly care about the speed

(速度) rules.

Many governments are working at how to make the traffic better.In my

opinion,firstly,the government should educate those people who have cars or plan

to buy cars.The government must make them know that the traffic jam is very

serious,and set up a much more perfect traffic system(体系) to solve the traffic

pressure.

51.What does the underlined word “jam” mean in Chinese?

A.事故

B.堵塞

C.规则

D.标志

52.Why is the traffic jam getting more and more serious?

A.Because there are not enough ways of transportation (交通方式).

B.Because there are fewer speed rules.

C.Because there are more and more cars on the roads.

D.People don’t want to buy cars.

53.Which of the following is NOT true?

A.The reason for the traffic jam is that people have too much work.

B.The reason for the traffic jam is that people don’t have good driving habits.

C.The reason for the traffic jam is that some people want to show off.

D.Many governments are working at how to make the traffic better.

54.What should the government do to make the traffic better?

A.The government should educate those people who are young.

B.The government should set up a much more perfect traffic system.

C.The government shouldn’t allow people to buy so many cars.

D.The government shouldn’t make cars.

55.What does the passage mainly talk about?

A.Reasons why people want to buy cars. B.How drivers should drive. C.The traffic jam,reasons for it and solutions. D.You shouldn’t drive after you drink.
C Chogori (乔戈里峰) stands on the Chinese-Pakistan border.Chogori is from the Tajik language,it means “high,great and magnificent(瑰丽的)”.Internationally,it is better known as K2.Chogori is about 8,611 meters high,and it is the second highest mountain in the world. And Chogori is not Qomolangma.On one hand,Chogori is a steeper(更陡峭的)and more dangerous peak (山峰).In fact,it is the most difficult peak to reach in the world.The first two people to reach the top of Chogori—Lino Lacedelli and Achille Compagnoni from Italy—did it in 1954.In 1986,the first woman did it too.Since 1954,only 281 people have reached the top,and 49 others have been killed (However,Qomolangma has been reached 3,000 times and only 15 climbers lost their lives).Of all the over 8,000-meter-high peaks,it has the highest death rate. On the other hand,this great peak is for professional climbers only.Here,no commercial(商业的)climbing organization will provide you any services,and even top-class (一流的;顶级的) climbers will choose their climbing partners with a particularly eagle(鹰)eye.The leader of a Japanese K2 team said when organizing his team in 1982,“We are professional climbers,and all know that if we run into trouble at a height of 8,000 meters on K2,it is impossible to get help.If you do not have the confidence and determination(决心)to face possible trouble,you should not go! ” This is Chogori! In the eyes of the top-class climbers,it is the most beautiful peak,and it is the danger that attracts them. 根据短文内容回答问题 56.Where is Chogori? _____________________________________________________________________________ 57.What’s the height of Chogori? _____________________________________________________________________________

58.When did the first two people reach the top of Chogori?

_____________________________________________________________________________

59.Which is more difficult and dangerous to reach,Qomolangma or Chogori?

_____________________________________________________________________________

60.Can top-class climbers get to the top of Chogori easily?

_____________________________________________________________________________

Ⅷ.补全对话(每小题 2 分,共 10 分)

A:Have you ever heard of(曾听说) George Mallory?

B:No,I haven’t. 61

A:He is an English teacher.He has been dead for 60 years.

B:Did he die in England?

A:No. 62

B: 63

A:Maybe it was because the weather was very bad.

B: 64 Did he reach the top?

A:I don’t know,but I hope so.

B: 65

A.What a pity.

B.Why couldn’t he come back?

C.Sorry,I haven’t.

D.What is he?

E.He died on Qomolangma with Andrew Irvine.

F.So do I.

G.How did they live on it?

Ⅸ.根据短文内容完成下列各题 (每小题 2 分,共 10 分)

Many teenagers feel that (A)

people in their lives are their friends.They

believe that their family members,and in particular (尤其是) their parents,don’t

know them as well as their friends do! In large families,it is quite normal (正

常) for brothers and sisters to fight (打架) with each other and then they can only

go to their friends for advice.

It is very important for a teenager to have a good friend or a circle (圈子) of

friends.Even when they are not with their friends,they usually spend much time

talking to each other on the phone.This communication is very important in

children’s growing up,because friends can discuss things that are difficult to

discuss with their family members.

However,parents often try to choose their children’s friends for them.Some parents

even stop their children from (B)

(see) their good friends.The question of

“choice” is an interesting one.Have you ever thought of the following questions?

Who chooses your friends? Do you choose your friends or your friends choose you?

Have you got a good friend your parents don’t like?

66.在 A 处填入 important 的最高级



67.在 B 处用所给词的适当形式填空



68.Is it normal for brothers and sisters to fight with each other?

_____________________________________________________________________________

69.在文中找出与下列句子意思相近的句子:

It usually takes them lots of time to phone each other.

_____________________________________________________________________________

70.将文中画线句子译成汉语。

_____________________________________________________________________________

Ⅹ.根据首字母或汉语提示完成句子(每小题 1 分,共 5 分)

71.Japan is in the east of A

.

72.We should protect the

(野生的)animals.

73.A cow

(重)many times than a sheep.

74.We were impressed by the

(古代的)building.

75.Li Ming works for the panda

(研究).

Ⅺ.根据汉语意思完成句子(每小题 2 分,共 10 分)

76.一只大象的重量是一个成人重量的一百多倍。

An elephant weighs more than

heavier than an adult person.

77.种更多的竹子是帮助拯救大熊猫的一种方式。

more bamboo trees

one way to help save pandas.

78.汤姆每天总是第一个来,最后一个走。

Tom is always the first

and the last

every day.

79.在非洲,每年有许多儿童死于疾病。

In Africa,many children

illnesses every year.

80.大多数婴儿出生时的体重在 6 磅到 8 磅之间。

,most babies weigh between 6 and 8 pounds.

Ⅻ.书面表达(共 10 分)

大熊猫是我国的国宝,然而它们正面临灭绝的危险。你认为我们该采取哪些措施来保护

它们?根据表格内容写一篇 70 词左右的短文表达你的观点。开头已经给出。

处于困境 人们大量砍伐树木来建房子; 竹子越来越少;人们为皮毛而捕杀大熊猫。

采取措施 建立自然保护区; 不买皮毛制的衣服。

最后结果 大熊猫会越来越多。

提示词: fur 皮毛, reserve 保护区, hunt 猎杀

What can we do to protect the pandas?

Pandas are Chinese national treasures.They live only in China. _______________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

【参考答案】

Ⅰ.1.B 2.A 3.E 4.C 5.D

Ⅱ.6.A 7.B 8.C 9.A 10.B

Ⅲ.11.A 12.C 13.B 14.A 15.C

Ⅳ.16.black and white 17.cut down 18.enjoy 19.biggest 20.enough

Ⅴ.21.D 22.C 23.A 24.A 25.D 26.B 27.A 28.C 29.B 30.D 31.C 32.A 33.B

34.B 35.D

Ⅵ.36.C 37.C 38.B 39.D 40.C 41.B 42.C 43.A 44.A 45.D

Ⅶ.46.D 47.C 48.A 49.C 50.C 51.B 52.C 53.A 54.B 55.C 56.It stands on

the Chinese-Pakistan border. 57.About 8,611 meters. 58.In 1954. 59.Chogori.

60.No,they can’t. Ⅷ.61.D 62.E 63.B 64.A 65.F Ⅸ.66.the most important 67.seeing 68.Yes,it is. 69.They usually spend much time talking to each other on the phone. 70.青少年拥有一个好朋友或朋友圈子是很 重要的。 Ⅹ.71.Asia 72.wild 73.weighs 74.ancient 75.research Ⅺ.76.one hundred times 77.Planting,is 78.to come,to leave 79.die from 80.At birth Ⅻ.
What can we do to protect the pandas? Pandas are Chinese national treasures.They live only in China.However,they are endangered animals.One of reasons is that people are cutting down many trees to build their houses.And the bamboo is becoming less and less.Another reason is that people have hunted a lot of pandas for their fur. I think we should do something to protect the pandas.For example,we should set up Nature Reserve.We should not buy fur clothes.If we can do these,I think the pandas will be more and more. 附:听力材料 Ⅰ.1.Qomolangma is the highest mountain in the world. 2.The panda is eating bamboo. 3.They are panda keepers. 4.The Yangtze River is the longest in China. 5.The Sahara is the biggest desert in the world. Ⅱ.6.How long can pandas live? 7.How high is Mount Tai? 8.What’s pandas’ favorite food? 9.Who is the tallest boy in your class? 10.Do you know that China is one of the oldest countries in the world? Ⅲ.11.M:Li Na,can you tell me something about China? W:OK.China has the largest population in the world.It’s the biggest developing

country. Q:What country is China like? 12.W:Sam,why are you here today? M:I’m here to return some books. Q:Why is Sam here? 13.W:You look worried,Paul.What’s wrong? M:I’m having trouble learning math.I don’t understand what the teacher said in class. Q:What’s the matter with Paul? 14.W:Have David and Tina left? M:Not yet.David says he’d like to leave next Monday,but Tina wants to leave next Wednesday. Q:When does David want to leave? 15.W:Which season do you like best,Tom? M:Spring.Because I like flying kites. Q:Why does Tom like spring best? Ⅳ.Pandas are one of the most lovely animals.They are black and white.People in the world like them very much.There used to be many pandas in China long ago.As the balance of nature was destroyed and the weather was getting warmer and warmer,humans started to cut down forests.But at present,the number of pandas is increasing year by year.There are now so many pandas that some are being sent to other countries so that people there can enjoy them. Now,the Chinese government is trying to save the pandas.The biggest nature park for pandas is in Sichuan.There is a research centre for nature and wild life there.Scientists hope that one day they will have enough pandas to live in the forest again.


网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 0467资源网 0467.cc
copyright ©right 2014-2019。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。liunxqq@126.com